Expositie Elke Pilz

Expositie Elke Pilz

Expositie Elke Pilz 09 aug. – 26 sept. 2021

 

“Geweldig om in het voorste karretje van de achtbaan te zitten!”

Onder dat motto exposeert Elke Pilz haar kleurrijke schilderwerken en keramiek bij Kunstwerkt (voorheen ARToMoNDo) aan de Nieuwstraat in Deventer. Portretten, clowns en maskers kijken je aan met hun tragikomische blik, meestal zijn ze op muziekstukken geschilderd. Voor Elke, die in een vorig leven operazangeres was, is dat een logische keuze. De opening van haar imponerende expositie is op vrijdag 20 augustus om 16.30 uur. Het werk is te zien tot 26 september van dinsdag t/m vrijdag tussen 10 en 16 uur bij galerie Kunstwerkt in de Nieuwstraat.

Elke schildert en boetseert graag portretten op haar eigen manier. ‘Ik ben gefascineerd door wat ik noem karakterkoppen.  Mensen met sterke gezichtsuitdrukkingen, die lijnen konden vormen. De lijnen, die in begin mijn houvast waren, zijn uitgegroeid tot een kenmerk van mijn eigen stijl.’ De zwarte lijnen zijn in bijna al haar werken terug te vinden. Elke is een Duitse die in 1999 voor de liefde naar Nederland is gekomen. Helaas is haar man overleden, maar de liefde voor dit kleine kikkerlandje is gebleven. Het creatief werken bij Kunstwerkt, heeft haar weer op de been geholpen.

Elke : ‘Als je mij vraagt waarom ik vaak op bladmuziek schilder, zou ik je vertellen, dat muziek van kinds af aan een belangrijke rol in mijn leven heeft gespeelt. Opgeleid tot operazangeres werkte ik een aantal jaren als zangeres en actrice. Hierdoor ook mijn affiniteit met de clown, die in mijn werken een terugkerende rol speelt. Tijdens mijn tijd als zangeres/actrice heb ik voornamelijk komische rollen gespeeld, terwijl ik me van binnen heel anders voelde. Mijn clowns laten dan ook vaak hun treurigheid onder de maskers zien.’

‘Ook de opera vind je terug in mijn schilderijen.” Papageno” en “die Königin der Nacht”, Zauberflöte, Mozart, “Bajazzo” en ik zelf als assistente bij de arts in “Der junge der zu schnell wuchs” een Opera van Menotti.’