ART BRUT GALERIJ DEVENTER GAAT LOS OP 16 DECEMBER

ART BRUT GALERIJ DEVENTER

gaat los op 16 december 2016

Vrijdag 16 december om 15 uur gaat de nieuwe Art Brut Galerij los op Nieuwstraat 33a. Een galerij speciaal voor Art Brut (rauwe kunst) is nieuw in Oost Nederland. Marianne de Bakker en Chris Visser, beeldend kunstenaars en ambassadeurs voor Art Brut, namen het voortouw. Ze willen een brug slaan tussen de reguliere kunstwereld en die van Art Brut. Inmiddels hebben ze een groep vrijwilligers en kunstenaars verzameld met wie ze de galerij vorm en inhoud geven. Vanaf 16 december is de galerij open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

De initiatiefnemers van Art Brut Galerij zijn eigenaren en begeleiders van atelier Kunstwerkt. Kunstwerkt (voorheen ARToMoNDo) is een dagbestedingsatelier voor kunstenaars met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ en is sinds 5 jaar op Nieuwstraat 20 gevestigd. Chris Visser (links op de foto) en Marianne de Bakker willen graag bruggen slaan tussen de reguliere kunstwereld en die van Art Brut.

 

Art Brut Galerij lost het startschot met Levon Buitenhuis (1993) met de Titel

‘Een brug tussen twee werelden’.

Levon is een jonge kunstenaar die zich op de grens van Art Brut beweegt. Zijn expositie laat kleurrijk en haast hypnotiserend werk zien. Ook in de andere ruimtes van de galerij is Art Brut werk te zien. Mieke Conijn, directeur Kunstenlab Deventer en Elvira van Eijl, kunsthistoricus en initiator van de Art Brut Biënnale openen samen de Art Brut Galerij op 16 december om 16 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen.

Hoofdexpo Levon Buitenhuis

Bij zijn afstuderen aan de AKI in Enschede werd hij een brug genoemd tussen de ‘gewone’ kunstwereld en de Art Brut. Zijn werk is complex, soms fijnzinnig, soms grof. Het is kleurrijk en vaak ongelofelijk nauwkeurig. Het is intuïtief en hypnotisch. Levon werkt autobiografisch. Het vertelt zijn visie op de mens in onze huidige maatschappij. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik hou ervan om de geest van iemand te openen’.

Ruimte 1 Inge Kuypers

Inge Kuypers maakt sieraden, schilderijen en tassen. In deze expositie zal ze vooral haar sieraden en tassen laten zien. Haar werk kenmerkt zich door een buitengewoon origineel materiaalgebruik. De bonte kleuren en vormen maakt ze opvallend en zichtbaar. Wie ze draagt wordt gezien.

Ruimte 2 Marcel Herms

Marcel Herms is een veelzijdig Deventer kunstenaar. Zijn werk is kleurrijk, dynamisch, direct. Een enorm scala aan figuren passeert de revue in zijn werk. Alsof je naar het leven zelf kijkt. Soms lief en vertederend. Vaak grimmig, pijnlijk en confronterend. En altijd lijkt zijn werk met een enorme intensiteit gemaakt.

Ruimte 3 Kunstwerkt kunstenaars

Een verzameling van werk van deelnemers van atelier Kunstwerkt. Atelier Kunstwerkt begeleidt een aantal Art Brut Kunstenaars. Ruimte 3 is exclusief voor deze kunstenaars gereserveerd. Het werk wordt, net als in de rest van de galerij, iedere twee maanden gewisseld. Deze keer zijn er beelden van Twan Kimenai en keramieken objecten Rudi Kommerkamp te zien. Aan de muur hangen grote werken van Dino v.d. Heide